Dienst internationale samenwerking

Dienst internationale samenwerking

Naam:
Dienst internationale samenwerking
Bij Reislogger sinds:
maart 2010
Website:
essenwitzenberg.reislogger.nl
Reisverhalen:
71
Foto’s:
283
Video’s:
1

Over mij

Sinds 2002 heeft Essen een stedenband met Witzenberg in Zuid-Afrika. Het contact werd gelegd door de gemeentesecretarissen van beide gemeenten. De stedenband is in dit geval een band tussen partnergemeenten (of steden) in Noord en Zuid en heeft ontwikkelingssamenwerking tot doel. De stedenband wordt ondersteund door de Vlaamse en federale overheid.

 

Witzenberg is een zeer uitgestrekte gemeente in de West-Kaapprovincie van Zuid-Afrika en ligt twee uurtjes rijden ten noorden van Kaapstad. De oppervlakte is zo groot als de oppervlakte van de provincie Antwerpen. Er wonen +/- 90 000 mensen. In Essen 18 000.

Witzenberg is een fusiegemeente van 5 stadjes (Ceres, Tulbagh, Bella, Vista, PA Hamlet en Wolseley) en enkele verder gelegen landbouwgebieden. Het centrum ligt in een grote vallei.

Aangezien Witzenberg een zeer uitgestrekte gemeente is, heeft Essen ervoor gekozen de ontwikkelingsprojecten te organiseren in slechts 1 wijk, Tulbagh. Tijdens het oogstseizoen is er in Tulbagh veel werk. Daardoor heeft het stadje twee gezichten. Het rijke en toeristische deel en de informal settlement Chris Hani. De kinderen en jongeren wonen er in zeer slechte omstandigheden. Dat maakt van Tulbagh het derde armste stadje van de provincie.

 

 

Over mijn reis

Ontwikkelingsprojecten:

 

1. Chris Hanicrèche

De ontwikkelingsprojecten van de stedenband focussen enerzijds op welzijn (d.m.v. de opstart van de crèche) en anderzijds op jeugd (d.m.v. opstart van jeugdcentrum). 8 jaar na de start van de stedenband werd al heel wat gerealiseerd.

In Chris Hani was een crèche waar een 30-tal kinderen terecht konden. De crèche was echter heel klein en niet geïsoleerd. In de winter was het er ijskoud, maar in de zomer kon het meer dan 40° graden zijn. Daarom besliste de gemeente een nieuwe crèche te bouwen aan de rand van de wijk i.s.m. Essen en de Zuid-Afrikaanse NGO Grassroots.

 

2. Jeugdcentrum en jeugdwerker

Om de ontplooiingskansen van de jongeren in de wijk te vergroten en extra opleidingen te kunnen aanbieden aan de vroege schoolverlaters, werd er een nieuw jeugdcentrum gebouwd, vlak naast de crèche. Dat werd feestelijk geopend op 12 oktober 2010

Om de jeugdwerking in goede banen te leiden werd eind 2009 een jeugdwerker aangenomen. Die wordt 2 jaar lang betaald door Essen via het federale programma. Hij begeleidt de jongeren van het jeugdcentrum en is het aanspreekpunt voor de lokale jeugdraad. Hij heeft ondertussen vormingen gekregen in Vlaanderen en in Zuid-Afrika.

 

3. Scholenbanden

Sinds enkele jaren hebben 3 Essense scholen een scholenband ( = vriendschapsband) met een school in Witzenberg. De scholen waren vragende partij om ervaringen en materiaal uit te wisselen op het niveau van leerlingen, leerkrachten en directie.

Enkele leerkrachten brachten doorheen de jaren al een bezoek aan hun partnerschool in Noord of Zuid.

Wigo – St. Jan heeft een band met Mooi Uitsig in Bella Vista.

De lagere school van Mariaberg had een band met St. Mark’s in PA Hamlet en heeft nu contact met de lagere school van Waveren in Tulbagh.

Het Sint-Jozefinstituut heeft een band met de middelbare school van Waveren in Tulbagh.

De mogelijkheden worden onderzocht om in de toekomst ook uitwisselingen te doen met leerlingen.

Enkele scholenbanden worden apart ook nog ondersteund via VVOB van de Vlaamse overheid.