We zullen er eens aan beginnen ...

28 maart 2010 - Ceres, Zuid-Afrika

Internet is hier nog steeds een groot probleem, dus voorlopig zullen de berichtjes nog beperkt zijn ...

De eerste week (10 dagen) heb ik overgelaten aan de collega's van Essen die mij hier veilig hebben afgezet. Bedankt Ilse (van VVSG), Robin, Kirsten en Wekke voor de fijne dagen !

Vanaf woensdag 17 maart was het werken geblazen. Ik moet elke dag om 8u00 op 'den buro' zijn. Vermits ik zelf nog geen auto heb, komt Sithembiso mij elke dag ophalen. We hebben vele vergaderingen waarop ik in het begin aanwezig zal zijn, alleen al maar om te zien wat er voor mijn 'functie' nuttig is en wat overbodig.

De vergaderingen met mijn team zullen vooral in het weekend en 's avonds gebeuren omdat er een aantal zijn die overdag moeten werken. Mijn team zijn : Sithembiso (gemeentelijke jeugdwerker), Rachel (community development worker), 5 mensen van de Manco (management committee) en een aantal vrijwilligers van de jeugdambassadeurs. Zij zullen mee instaan voor het holidayprogramme tijdens het WK en hopelijk nadien actief blijven in het Jeugdcentrum.

Iedere vrijdag is het Football Friday en komen alle ambtenaren naar het werk in een shirtje van Z-A, dit om het WK te promoten. Ik heb vorige donderdag nog net op tijd een shirt gevonden en hoor er dus echt bij. De reacties waren bangelijk, echt wel tof. Met een fotosessie tot gevolg.

Overal waar ik kom met Sithembiso heeft hij veel werk om mij voor te stellen. Tot vorige vrijdag ... we komen in de bib en daar was het even anders ... "ja, we weten wie jij bent, het staat in de krant". Nu, ik denk/hoop dat de Witzenberg Herald niet meer is dan een plaatselijke krant, maar we staan er toch maar !

Op vrijdagavond was er een miss-verkiezing en Lizzy Joosen (wardcouncillor) vond dat ik in de jury moest zitten en de prijzen moest uitdelen. Best wel leuk en als dank kreeg ik een mooie plastieken bloem ...

Op maandag 22 maart was mijn eerste Public Holiday, dus gelijk een dagje verlof.

We proberen alle jeugdbewegingen van Tulbagh in kaart te brengen. Daarom zijn we op dinsdag 23 maart in de Chris-Haniwijk gaan rondwandelen en verschillende mensen gaan bezoeken. Ik was daar samen met Sithembiso en 2 leden van de Manco, Bomikazi (met gele truitje) en Zakhele (met de pet). Bij foto 1 kan je je een voorstelling proberen te maken van de wijk waarin zij wonen. Aan de rand van deze wijk gaat het jeugdcentrum gebouwd worden, naast de Chris-Hanicrèche. In de rechtse woning van foto 2 woont Zakhele, in de andere woning woont Bomikazi samen met haar zus. In het groene huis van foto 3 wonen de ouders van Zakhele en in het achterste kotje in den hof woont zijn jongste broer. Ik werd trots aan heel de familie voorgesteld en werd overal heel vriendelijk ontvangen.

Woensdag 24 maart hebben we verder gewerkt aan de database van de jeugdbewegingen en hadden we jeugdraad in Tulbagh met het Witzenberg Youth Council en het Tulbagh Youth Forum.

Donderdag 25 maart zijn we nog eens op bezoek geweest in 2 scholen. In Sint-Marks (scholenband met Mariaberg) voor het kunstproject (stof beschilderen en tassen maken) en in Waverenschool (scholenband met Sint-Jozefinstituut) ook voor dit kunstproject en een wedstrijd. Er loopt een wedstrijd tss Waveren in Z-A en Sint-Jozef in Essen om een naam en logo te ontwerpen voor het jeugd- en opleidingscentrum hier in Tulbagh. Als Sithembiso in april naar Essen komt is het de bedoeling dat hij de ontwerpen van hier mee naar Essen brengt en dat er dan een winnaar zal worden gekozen ... de prijs is voorlopig nog onbekend ...

Vrijdag zijn we heel de dag in Worcester geweest voor een vergadering met de Socio Economic Development Unit, ook weer over het al dan niet bestaan van de verschillende jeugdbewegingen, jeugdraden en hoe iedereen de toekomst ziet of graag zou hebben dat die eruit gaat zien.

En nu is het weekend ... en het is hier al de hele tijd aan het regenen ... en hard aan het regenen ... dus voorlopig zitten we droog in het internetcafé ... mijne was gaat niet droog geraken ... en bruin zal ik zo ook niet worden ...

Tot de volgende x

Foto’s

12 Reacties

 1. Nuyts Leon:
  29 maart 2010
  Veel succes met het project en veel vriendelijke groeten.
 2. Annelies Segers:
  29 maart 2010
  Enorm leuk, hét verlossende mailtje (want het wachten was wel spannend hoor) én deze toffe site! We volgen jouw activiteiten hier op de voet, hoor. Momenteel zijn we een beetje jaloers op het zonnige weer daar, maar we weten dat het hier enkel warmer zal worden de volgende maanden en bij jullie... ;-)
  VEEL SUCCES!
 3. Vé:
  29 maart 2010
  Ja inderdaad ik zat ook al een tijd te wachten op een eerste mailtje. Leuk te horen dat je daar helemaal welkom bent en omringd wordt door allemaal lieve mensen (ter vervanging van ons hé ;)
  En ook goed dat je wel weet wat je moet doen.
  Geniet volop van je project en tot de volgende mail.
 4. Els Van Ginderen:
  29 maart 2010
  Hoi Chantal,

  Ik stuur je even een mailtje om je veel succes te wensen met je projecten. Zelf heb ik in november ook een bezoek gebracht aan Witzenberg en proberen we nu aan de scholenband met Mooi Uitsig te werken. Het was een fantastische ervaring voor ons en ik hoop dat het voor jou ook een avontuur zal worden om nooit te vergeten. Je mag er op rekenen dat ik je verslagen zeker en vast met veel plezier zal volgen.

  Veel succes !
  Groetjes,
  Els
 5. Rita Buyens:
  29 maart 2010
  Hey Chantal, ik wist eigenlijk niet dat gij voor zolang weg waart. En ik wist al helemaal niet dat mijn collega van het werk je gebracht heeft (Ilse van VVSG), ik zal morgen eens vragen hoe het ginder gaat als ik haar mocht zien. Vrouwke veel plezier daar en kon ik mar langs komen, droom droom....
 6. Evi Dejongh:
  30 maart 2010
  Hey Chantal! Alles in orde daar? Hier oep de nimoer alles zne gwone gang. We houwe oew wel op de hoogte als er wa gebeurt ;-)
  Doet da goe doar è meens, groetjes x
 7. Annelies:
  30 maart 2010
  Fijn om zo een beetje mee te kunnen volgen.
  Zo te lezen hebben ze je al goed aan het werk gezet!
  Veel succes daar en hou ons op de hoogte hé!
  groetjes, Annelies
 8. carl:
  31 maart 2010
  prima, doe ze de groeten ginderachter de groeten van de charel
 9. Martine van Hooydonk:
  31 maart 2010
  Hey Chantal,
  Ik snap nou wel waarom da ge niet al te zwaar bepakt naar daar zijt vertrokken! Strálende zon en een geel uniformke, ídeáal! Wij moeten 't hier ondertussen met onze porto tegen de kou stellen, 't ga nog just :-)... Doe da goed daar en tot de volgende berichtgeving!
  Groetjes, Martine
 10. Els Ribbens:
  31 maart 2010
  Hey vrouwke,
  Ziet er goed uit! Nog goe vergaderen en geef da schoon bloemeke op tijd water hé ...
  Tot mails ! Gr, Els
 11. Magd:
  1 april 2010
  Hey Chantal, ik vind wel dat ge u moet aanpassen en dat ge nu alles in t Zuid-Afrikaans moet schrijven zoals het artikel daar in de krant. Dan komen wij ook een beetje meer in de sfeer van daar. Doet dat daar goed he !!! Nog veel succes.
  Groetjes, Magd
 12. marleen compeers:
  1 april 2010
  Hola Chantal,
  Gij doet da daar héél goe zenne.Ik ben trots op aauw. Plezant om mee te volgen.
  En vergeet niet om af en toe da bloemeke eens buiten te zetten é !!maar dat zal precies geen probleem zijn!!
  grtjes marleen